ani·ma·tie Het tot leven brengen van getekende of anders vormgegeven figuren door middel van het (digitaal) opnemen en na elkaar afspelen van verschillende stilstaande beelden.
2D Dit staat voor 2 dimensionale animatie. In traditionele vorm denken we dan aan getekende animatie films. Ruimtelijkheid kan worden getekend, maar in beginsel is dit een ‘platte’ vorm van animatie. Vroeger werden personages op papier geschetst waarna de strakke lijnen en kleuring werden gedaan op doorzichtige sheets. Deze sheets werden onder een camera één voor één opgenomen zodat bij afspelen de tekeningen tot leven komen. Tegenwoordig wordt veel 2D animatie direct in de computer getekend, daardoor komt ook de term Digitale 2D animatie wel voor.
3D Dit staat voor drie dimensionale animatie. De personages bewegen zich door de ruimte heen. Naast een x- en y-as is er bij de productie ook met een z-as rekening te houden. Veelal wordt bij deze term gedacht aan 3D computeranimatie zoals Toy’s Story, maar ook kleipoppetjes of een zelfgebouwde vallen onder traditionele vormen van 3D, ruimtelijke, animatie.
Animatic
Bij het maken van een animatic zetten we de verschillende onderdelen van een te maken animatie op een tijdlijn. Bij het afspelen geeft dit aan hoe de timing van de animatie verloopt. Het is de blauwprint waar een animator mee aan het werk gaat.
CGI
De afkorting staat voor Computer-Generated Imagery. Hieronder vallen alle statische en bewegende beelden die compleet door een computer worden gegenereerd.
Coloring
Dit betreft alle werkzaamheden die te maken hebben met het inkleuren van de animatie en achtergronden.
Compositing
Compositing is het proces of de techniek van het combineren van visuele elementen uit afzonderlijke beeldbronnen of lagen animatie tot het geheel van één scene van de uiteindelijke film.
Cut-Out Bij deze vorm van animatie worden op de traditionele wijze objecten. Veel mensen kennen de animaties uit Monthy Python, dat is een van de vormen uit het spectrum van Cut Out animatie. Vroeger bewoog de animator de objecten beeld voor beeld onder een camera, tegenwoordig wordt dit vaak direct in de computer gegenereerd.
Design Iedere animatiefilm moet van begin tot eind ontworpen worden. Samen met script en storyboard staat deze ontwerpfase aan het begin van een productie. De invulling hiervan is bepalend voor de sfeer van een film, maar geeft ook een indicatie van de te verwachten complexiteit en begroting.
Karakters Veel animatie wordt voorzien van een speciaal ontworpen personage. Animatoren maken veel studie van hoe mensen bewegen, want hoe iemand loopt, eet of fietst kan veel zeggen over de emotie van het betreffende personage. Bij een productie is het aanbevolen voor deze karakterstudies genoeg tijd in te ruimen om een degelijk concept scherp mee te krijgen.
Line-producer
De line producer is tijdens de productiefase van een film of televisieserie verantwoordelijk voor de financiële gang van zaken. Daarnaast gaat deze persoon ook over onder andere het personeelsbeleid en de verzekeringen. Bij animatie orgabiseert deze persoon ook de werkverdeling en het bewaakt het werkverloop in de tijd.
Moving Storyboard
Bij het moving storyboard zijn de tekeningen die gemaakt zijn om aan te geven hoe het verhaal verloopt op een tijdslijn gezet en geven in een video ruwweg aan hoe het verloop van de actie zal zijn.
Script Het verhaal van de film. Voor een productie aanvangt is het raadzaam uit alle verzamelde wensen en informatie een samenvatting te maken die die de blauwdruk wordt voor de filmproductie. Naast concept omschrijving is het script een hele duidelijke toets voor haalbaarheid en verder verloop van een productie. Specifiek voor animatie is het een belangrijke fase omdat in principe ‘alles mogelijk is’. Een script geeft een regisseur en storyboard artiesten een indruk welke mate van complexiteit van de productie verwacht wordt en hoe daarin te sturen.
Shading
Naast coloring zorgt shading voor extra diepte en ontwerp aan een animatiefilm, het betekent letterlijk schaduw aanbrengen.
Storyboard Dit is de vertaling van het script naar een schetsmatige versie van de film in wording. Het lijkt wat op een stripverhaal. Deze storyboard fase vindt plaats voor de productie aanvangt en is leidend voor de inrichting van zowel verhaal als ook het benodigde budget van de productie.
Stopmotion Voor stop-motion is een camera nodig die in staat is om opnames frame per frame te maken. Een of meerdere voorwerpen worden in een bepaalde houding neergezet en met de camera wordt hiervan een frame geschoten. Vervolgens wordt de houding van het object een fractie veranderd en wordt er opnieuw één frame geschoten met dezelfde achtergrond. Dit wordt herhaaldelijk gedaan. Door vervolgens alle plaatjes achter elkaar af te spelen lijkt het alsof het voorwerp uit zichzelf beweegt.
Software
Software is alle programmatuur die op een computer wordt geïnstalleerd en vervolgens op het beeldscherm wordt getoond en gebruikt.
Aanvullingen of vragen ? Laat het ons weten via de contactpagina.