Hooghiemstra Utrecht · broedplaats voor animatie en motion design
Het concept Animtietuin uitgelicht.
[leestijd ca. 10 minuten]In een eerder geplaatst artikel stelden we creatief bedrijvenpand Hooghiemstra voor via een interview met directeur Paul Barendrecht. Inmiddels wordt hij bijgestaan door Steven Griffioen als Adjunct Directeur en wordt bij dit schrijven het pand en de omgeving verder vergroend. Het Animatietuin concept op de vijfde verdieping past er naadloos in.
In dit bericht brengen we aandacht voor de Animatietuinen 1 & 2. De sfeer en het type werk dat wordt gedaan is per tuin verschillend. De eerste animatietuin is opgericht rond 2010 en is in samenwerking met Hooghiemstra ontstaan uit een collectief van animatoren en mediaontwerpers die veel werken in het spectrum van motion design. Die sfeer vind je er nu nog steeds. De tweede Animatietuin is ontstaan rond 2017 toen een ruimte verderop open was en in overleg met de beheerder besloten is tot meer huurplekken voor animatieprofessionals. In deze ruimte vind je wat meer animatoren die met eigen producties bezig zijn, korte animatiefilms en werken aan sequenties voor series en films.
In animatietuin 1 vinden we bijvoorbeeld Menno Wisselink met zijn bedrijf Studio Yoko en Wouter Kroese van WOUW!We vroegen hen over hun dagelijkse werk en wat motion design voor ze betekent:
Studio Yoko is een motion design studio. Al jarenlang maken zij dagelijks video’s voor de Universiteit van Nederland, NPO, het AD, Greenpeace en UMC. Denk aan uitlegvideo’s, idents, brand movies en (social) campagnes. Studio Yoko helpt daarbij in de ondersteuning van redacties, ze schrijven scripts en ontwikkelen formats. Het doel is om uiteindelijk video’s & animaties te maken die begrepen en gezien worden, beelden die er toe doen. Zinvol beeld.
Menno: In Utrecht, de Animatietuin, zien we vooral als de creatieve maakplek. De kracht van de tuin is dat er tal van getalenteerde freelancers zitten om mee samen te werken. In Amsterdam huren we een kantoor samen met PnP media en de Universiteit van Nederland. Met PnP werken wij veel samen: zij ontwikkelen programma’s en projecten die de wereld een beetje slimmer en mooier maken. En met de Uni van Nederland sparren we graag met de redactie over video’s, formats of gewoon om gezellig een biertje te doen!
Wouter Kroese met Wouw brengt merken in beweging en injecteert een goede dosis verwondering in de visuals. Dit doen ze in 2 type producties:
Uiteindelijk levert Wouw creatieve oplossingen voor de visuele problemen van klanten. Wouter ziet meer concurrentie in zijn tak van sport ontstaan. Het is aan hem de taak om mee te gaan in de nieuwe oplossingen. Ondanks dat sommige ‘oplossingen’ steeds toegankelijker worden voor iedereen door bv. AI-tools, betekent het nog niet dat het voor Wouter makkelijker wordt om iemands behoefte exact te vertalen naar het scherm. En dan zijn er ook nog ontelbaar veel soorten oplossingen(en groeiend). Het wordt misschien nog relevanter om als een soort creatieve gids klanten naar een passende oplossing te leiden.
Michel Wijdemans omschrijft Motion Design als volgt: Alles wat je in een video/film ziet wat niet door een camera gefilmd is. Wat later meestal door een computer is toegevoegd. Zo zeg ik het meestal in een zin als ik het aan een buitenstaander uit moet leggen.
Michel is vooral gericht op 2D animatie. En als hij iets met 3D doe is het meestal suggestie van 3D uit 2D vormgeving. Maar hij profileert zichzelf ook met logo design, typografie en illustratie. Via zijn Instagram account kun je zien wat dat allemaal inhoudt.
Michel: Ik denk dat ik ook een goed gevoel heb voor compositie en weet ik vaak wel te benoemen wat een ontwerp nodig heeft m.b.t. tot de opdracht. Het zijn dan ook meestal de 2D klussen, waarbij ook verwacht wordt dat ik meedenk over het ontwerp en/of verhaal, waar ik voor gevraagd wordt.
In het voortraject met een klant ziet hij het liefst een zo’n compleet mogelijke briefing waarbij alle mogelijke valkuilen zijn afgetikt. Michel: Natuurlijk zullen er altijd nog wel vragen overblijven, maar dat hoort ook bij het proces. Maar het is ergens wel lekker om te starten zonder al te veel onduidelijkheden.
Ook een bijzondere gast in de animatietuin is Fokke Mars, hij heeft een achtergrond als verhalenverteller door middel van personages en werkt nu veel in motion design voor het maken van titel- en animatie sequenties. Hij probeert in zijn motion design vaak verhalende aspecten te vinden. Bij het maken van een titel sequentie is dat vaak al het geval, dit is vaak naast het tonen van wie aan een productie heeft gewerkt, in zijn ogen vooral een introductie in het programma.
Fokke: Je probeert natuurlijk mensen in de juiste stemming te brengen met sfeer maar ook door een kleine tikje van de sluier op te lichten waar het programma over gaat. Neem bijvoorbeeld de titel sequentie van de Pompmoord documentaire. Hierin laten we de setting van het misdaad oplichten met de bewijstukken die zijn gevonden van de moord terwijl we door de tijd heen bewegen. Eigenlijk probeerden we daar een korte synopsis te geven van de documentaire op een spannende, visuele wijze.
Maar in ander werk is dat lastiger. Daarin kan het vaak helpen om het meer voor jezelf te verzinnen. Ik merk wel aan mijzelf dat ik dat vertellen van verhalen ook wel echt nodig heb om mijn ei erin kwijt te kunnen. Na een tijdje is dan simpelweg iets aantrekkelijk maken niet genoeg meer en ga je toch die extra diepgang in het werk missen.
Tessa Doet werkt het liefste voor goede doelen en initiatieven die de wereld willen verbeteren. In een tijd waarin mensen steeds meer waarde hechten aan bedrijven met een missie merk ik dat ik die behoefte zelf ook heb. Maar ook voor andere bedrijven en organisaties draagt ze graag bij aan het creëren van een visuele taal die niet alleen aantrekkelijk is, maar ook echt iets goeds teweegbrengt.
Tessa over de aanloop naar een opdracht toe: Welke vraag er op me af komt, dat maakt me niet zo veel uit eerlijk gezegd. Ik kan met uitgebreide briefings werken maar ik kan ook helpen de vraag duidelijk te krijgen.
Koert Roelfsema zijn persoonlijke ontwerpstijl bestaat uit strakke grafische illustraties, met een voorkeur voor het speelse en kleurrijke. Als het binnen een project past, combineert hij vaak 2D- en 3D-elementen, om extra diepte en dynamiek te creëren. Zo zorgt hij ervoor dat de boodschap van de klant — of het nou een product, dienst of proces betreft — aansluit op de doelgroep.
Allen hebben ze zo hun eigen specialiteiten en delen een enorme passie voor animatie en films.
Last but not least is Jurjen Bosklopper een animatietuinier van het eerste uur. Jurjen heeft zich toegelegd op het creëren van animaties voor bedrijven, met een focus op het leveren van unieke illustratieve stijlen en vloeiende karakteranimatie. Zijn animaties brengen verhalen tot leven met een creatieve twist, waardoor ze de aandacht trekken en een blijvende indruk achterlaten bij het publiek.
Wat Jurjen onderscheidt, is zijn vermogen om een diverse reeks stijlen en thema’s te beheersen, waardoor hij aan de behoeften van verschillende bedrijven kan voldoen. Of het nu gaat om infographics, promotionele video’s, educatieve animaties of bedrijfspresentaties, Jurjen weet hoe hij de boodschap op een visueel aantrekkelijke en boeiende manier kan overbrengen.
Jurjen: Ik zie veel potentieel voor AI in de animatiewereld, vooral voor het vereenvoudigen van complexe animaties en het optimaliseren van productieprocessen. Ik pas AI in mijn eigen werk toe om betere resultaten te bereiken en ben ervan overtuigd dat deze technologie de toekomst van animatie verder zal vormgeven. In opdrachtwerk gebruik ik AI om de efficiëntie te verhogen, terwijl ik tegelijkertijd artistieke kwaliteit behoud. Ik gelooft dat AI de creatieve vrijheid van animatoren kan vergroten en nieuwe mogelijkheden kan bieden voor storytelling.
We verlaten Animatietuin 1 en lopen door naar de ruimte van de tweede Animatietuin. Een plek waar meer focus heerst op het gebied van karakteranimatie en verhalende animatiefilm.
Hanneke van der Linden is een karakteranimator en storyteller die op dit moment in voorbereiding is van de productie van een eigen korte film gefinancieerd door o.a. het Nederlands Filmfonds. Daarnaast werkte ze ook aan diverse documentaires mee om sequenties van context, sfeer en uitleg te voorzien.
Hanneke: Wanneer ik scenes voor documentaires ontwerp, start ik met het vinden van de juiste toon in de vormgeving. Ik vind het een interessant proces om samen met de opdrachtgever te zoeken naar de sfeer en vertelling die ze voor ogen hebben. Ik voel me goed bij het werken op maat. Het geeft me ook voldoening om met urgente onderwerpen en thema’s te werken die ertoe doen. Er is dan een noodzaak om beeldmateriaal te maken in de vorm van animatie wat ik fijn vind. Anders zouden ze het wel gefilmd hebben.
Hanneke werkt ook regelmatig samen met Siety Boerhave, een televisie producent en conceptontwikkelaar. Zij maakten samen programma’s als 10x beter. Siety heeft ook een bureau binnen de animatietuin, we vroegen haar al eerder naar haar ervaringen over samenwerken met animatoren.
Thomas Bruinsma werkte aan een Amerikaanse animatieserie waarin hij de karakters emoties en leven gaf. Hij onderhoudt ook een instagram account, genaamd Dumbdary, wat hij ziet als een creatieve outlet. Daar post hij onder andere gemaakte strips en animaties, én hij tekent zijn volgers in een unieke stijl. Thomas: Omdat veel kennis en passie heb voor animatie deel ik soms het animatieproces met mijn kijkers. Maar dit is ook om de gemiddelde persoon te laten zien hoeveel werk er zit in animatie.
Thomas zijn grootste passie is traditionele animatie. Dat houdt in: animatie gemaakt met één-voor-één handgetekende frames. Hij animeert vooral karakters en werkt in verschillende stijlen: realistisch, cartoony, rotoscope, puppet animation, maar ik ben van alle markten thuis.
Marcus Driessen is een creatieve professional met een bewezen staat van dienst in de 3D- en VFX-industrie. Zijn expertise strekt zich uit tot een spectrum van creatieve disciplines, waaronder 3D-visualisatie, grafisch ontwerp, typografie en filmproducties.
Te midden van een tijdperk waarin kunstmatige intelligentie en realtime producties floreren, ligt zijn focus vooral op het gebied van producties in Unreal Engine. Door deze software kunnen dynamische, digitale decors in realtime worden ontworpen, wat een podium biedt voor filmproducties en productpresentaties. Hiermee kunnen acteurs of producten worden geplaatst in virtuele werelden waarin de belichting en omgevingen real-time kunnen worden aangepast.
Marcus: Mijn passie strekt zich ook uit tot het vormgeven van digitale karakters, vaak gebaseerd op tools zoals metahumans. Deze figuren kunnen eveneens in realtime worden weergegeven en acteren via motion capture. Deze techniek koppelt in realtime de bewegingen van echte acteurs aan digitale personages, waarbij niet alleen lichaamsbewegingen worden vastgelegd, maar ook gezichtsuitdrukkingen en lipsynchronisatie.
Recentelijk ben ik dieper ingedoken in meer kunstzinnige expressies waarbij muziek en realtime 3D-visuals samenkomen in de echte wereld. Voor deze creatieve uitingen combineer ik Touchdesigner met Unreal Engine, wat resulteert in kleurrijke projecties in fysieke ruimtes. Hier krijgt de bezoeker de kans om te interacteren met zowel de visuals als het geluid, en zo volledig ondergedompeld te worden in de creatieve creatie.
Al met al hebben beide animatietuinen een keur aan kleurrijke en dynamische oplossingen te bieden voor producenten van televisie, film, theater en musea. maar ook MKB kleinere bedrijven of start ups kunnen aankloppen voor de vormgeving van ideeën, producten of uitlegfilms.
Hooghiemstra voorziet in een locatie en helpt ook via aandacht voor het animatievakgebied door de organsatie van filmavonden en meetups.
[red. twee mensen die we niet hebben gesproken zijn motion designer Kars van Geenen en Kim van Engelen, ook zij werken in de animatietuin]Links
Hooghiemstra Bedrijvencomplex
De Animatietuin
Wil je meer weten over animatie in Hooghiemstra, Utrecht, of een opdracht delen, stuur ons dan een bericht of volg deze link.
• • •
Dit artikel werd gebracht in samenwerking met Hooghiemstra
Heb je zelf een idee voor een artikel? Bekijk de mogelijkheden en stel ons je vraag.
• • •
Vond je dit een fijn artikel? Overweeg een donatie en help ons mooie verhalen uit de animatiecommunity te brengen.