De werkdag van Olga van den Brandt • 2D animatie
We zijn dit topic begonnen om publiek en opdrachtgevers inzicht te bieden in de werkdag van verschillende animatieprofessionals. Hiermee kunnen we je informeren wat iemand precies nodig heeft om zijn/haar vak uit te oefenen en inspireren, want we vinden het gewoon leuk om te delen waar we mee bezig zijn en wat ons drijft. Vandaag: Olga van den Brandt. Zij maakt 2D animatie en vertelt over het lezen en schrijven van verhalen en het maken van een boektrailer.
[foto door Maan Limburg]
ONTBIJT
Meestal ontbijt ik samen met mijn vriend, dan begint de dag met een bakje yoghurt en een eitje, soms kijken we het nieuws of we bespreken wat we die dag gaan doen. Als freelancer heb je de luxe om je eigen uren te bepalen, ik hoef dus nooit meer het ontbijt over te slaan om een bepaalde trein te halen, wat ik heel fijn vind.
Wat is het type (opdracht)werk waar je je hoofdzakelijk mee bezig houdt?
Ik neem vaak animatieopdrachten in zijn geheel aan, ik hou van opdrachten die nog niet helemaal afgekaderd zijn. Het is fijn om vroeg in het proces betrokken te raken, om zo mee te kunnen denken aan concept en scenario. Mijn stijl is vrij uitgesproken, klanten die bij mij terecht komen zijn daar vaak door geïnspireerd. Als de opdracht klein genoeg is doe ik hem helemaal zelf, maar vaak haal ik andere freelancers erbij om mee te werken.
Wat is een typische en memorabele opdracht?
Dat zijn twee verschillende opdrachten. Ik heb afgelopen jaar met veel plezier gewerkt aan een eigen korte film, een Ultrakort. Dat is zeker de meest memorabele opdracht tot nu toe, omdat ik echt de ruimte kreeg om mijn eigen verhaal neer te zetten.
Still uit ‘Tram’ een film gemaakt binnen de competitie Ultrakort via het Nederlands Filmfonds, Vue Cinemas en de NFO (Nederlands Filmtheater Overleg)
Nu is dit niet de meest typische klus, omdat ik normaal gesproken veel in opdracht werk. Een soort opdracht dat vaak bij me terug komt is de boektrailer, bijvoorbeeld de boektrailer die ik heb gemaakt voor ‘Een Reiziger’ het nieuwe boek van John Boyne, dus laat ik die gebruiken om mijn proces verder uit te leggen. Ik ben een enorme boekenwurm, dus het is geen toeval dat ik bij dit soort opdrachten ben uitgekomen. In 2016 heb ik een keer een boektrailer gemaakt voor De Wereld Draait Door.
Dat vond ik zo leuk om te doen dat ik daarna contact heb opgenomen met zowat elke grote uitgeverij in Nederland, en er was er één waar het meteen mee klikte. Zo ben ik bij Meulenhoff Boekerij uitgekomen en sindsdien is het een fantastische samenwerking geweest. Voor een boekenliefhebber zoals ik is dit inderdaad de ideale opdracht.
Waar begin je mee als zo’n opdracht zich aandient?
Het boek lezen. Nu is het budget meestal niet zo ruim dat ik daar flink de tijd voor kan nemen, maar meestal trek ik er een dag voor uit, zoek ik een comfortabele stoel en ga ik aan de slag. Tussen het lezen door let ik al goed op of ik leuke thema’s of metaforen tegenkom die ik in de trailer kan gebruiken, dan krabbel ik de ideeën in een boekje.
Hoe ga je te werk?
Ik probeer te bedenken wat het boek nodig heeft, wat het wil vertellen en hoe we het op een interessante manier in beeld kunnen brengen binnen het budget dat beschikbaar is. Hier maak ik meestal eerst een kort script van dat ik bij de klant neerleg. Daarna ga ik stijltesten maken, vaak doe ik dit zonder een heel duidelijk beeld voor mijn ogen te hebben. Als regisseur hou ik me niet gebonden aan specifieke technieken, ik ga gewoon een beetje experimenteren en hoop op die manier op iets origineels te stuiten, soms werk ik in 2D, soms in 3D met 2D textures, daar kom ik in deze fase achter. Daarna volgt het storyboard en als ik daar tevreden mee ben gaan we in productie.
LUNCH
Ik huur een werkplek in een studio die ik deel met drie andere meiden die ook in de creatieve industrie freelancen. We lunchen meestal samen, het zijn een soort collega´s waar je je alledaagse kwaaltjes en triomfen mee kan delen. Iets wat ik erg gemist heb toen ik nog alleen thuis werkte.
Wat heb je nodig om jouw taak goed uit te kunnen voeren?
Ik werk volledig digitaal, dus ik heb niet veel nodig. Alleen een snelle computer, een rustige plek om te werken, de juiste software en goed internet.
Heb je ook nog nevenwerkzaamheden binnen je vakgebied?
Nee niet echt. Wel ben ik altijd bezig ideeën te verzamelen en uit te werken voor eventuele nieuwe eigen projecten.
Kun je de tijd zelf indelen of bepaalt de opdrachtgever dit, of samen.
Van de opdrachtgever krijg ik een deadline en de rest kan ik volledig zelf bepalen, wat nog een ingewikkelde puzzel kan zijn als er veel projecten tegelijkertijd lopen.
Hoeveel tijd van je dag ben je effectief met jouw werk bezig?
Het hangt er erg van af of ik in een drukke of een rustige periode zit. In rustige periodes neem ik wel eens een dag of middag vrij, maar in drukke periodes zit ik dan toch s’avonds of zaterdag opeens te werken. Ik heb het nooit precies uitgerekend, maar gemiddeld kom je vast rond de 8 uur per dag uit.
Welke andere taken moet je doen om je vak uit te kunnen oefenen?
Als freelancer zul je aan klanten moeten komen. Je bent een ondernemer, dus je moet eigenlijk altijd je ogen open houden voor nieuwe mogelijkheden. Ook is het, als je wat langer bezig bent, belangrijk om te evalueren of je nog blij bent met de opdrachten die je krijgt. Als je niet kritisch blijft over aanvragen en teveel ´ja´ zegt raak je de regie over je eigen ontwikkeling kwijt. Eens in de zoveel tijd moet je jezelf dus eens vragen wat voor klussen je eigenlijk zou willen doen en daar stappen in zetten.
Kies je bewust voor het freelance bestaan?
Jazeker, ik vind het heerlijk om mijn eigen agenda te kunnen vullen, om zelf de keuze te hebben welke opdrachten ik wel of niet aanneem en heel gevarieerd werk te kunnen maken.
Wat wil je het publiek nog meegeven over jouw vak.
Animatie is het medium van de lange adem. Soms lijkt het allemaal makkelijker om gewoon een camera te pakken en je verhaal te filmen. Maar geen enkel ander medium is zo geschikt om de magie van alledag over te brengen. Het is een medium vol verbeelding en originaliteit en de perfecte manier om universele verhalen over abstracte onderwerpen tot leven te kunnen brengen.
Heb je nog tips voor verdieping in het onderwerp 2D/3D animatie? (links, films etc.)
Probeer als je aan een project begint niet te vast te zitten in hoe je film eruit komt te zien. Animatoren hebben de neiging om vooral vette beelden te willen maken, maar je klant heeft je ingehuurd om een boodschap over te brengen. Verdiep je in vertelstructuren, lees bijvoorbeeld eens John Truby’s ´The Anatomy of Story´, of lees de screenplay van je favoriete animatiefilm en bekijk daarna het storyboard. Zo kom je erachter waarom mensen bepaalde keuzes maken. De films die ik zelf gemaakt heb zijn niet langer dan 5 minuten geweest, maar ook (juist) in zo’n kort formaat is het essentieel om scherpe keuzes te maken, te weten wat je wilt vertellen, hoe je dat wilt doen, en waarom je juist dit verhaal wilt vertellen.
DINNER & ONTSPANNING
Ik heb het geluk dat mijn vriend een echte thuis chef is, we eten dus altijd heel gevarieerd en lekker. Zelf ben ik totaal geen ster in de keuken, voor mij blijft dus vaak de afwas over. Een deal waar ik heel goed mee kan leven.
Na het eten zit ik bijna elke avond te lezen. Sinds vorig jaar heb ik weer een abonnement op de bieb, waarna er opnieuw een wereld voor me is opengegaan. Ik lees nu wisselend fantasy, romans en non-fictie over bijvoorbeeld geschiedenis of sociale thema’s. Ook ga ik één keer per week naar ballet. Ik hoop nog altijd een animatie over een ballerina te kunnen maken, puur omdat de bewegingen zo gracieus zijn dat je ermee aan de slag wilt.
Dank Olga, eet smakelijk!
Olga’s profiel op Animation31
Website Olga van den Brandt
@Insta@Vimeo@LinkedIn
Ben je ook animatieprofessional en heb je ook een bijzondere werkdag te delen? Laat het ons weten, we zijn altijd op zoek naar leuke verhalen en bijzondere projecten.
• • •
Dit artikel werd gebracht in samenwerking met Animatie-Offerte NL
Heb je zelf een idee voor een artikel? Bekijk de mogelijkheden en stel ons je vraag.
• • •
Vond je dit een fijn artikel? Overweeg een donatie en help ons mooie verhalen uit de animatiecommunity te brengen.