De werkdag van Paulo Dekkers • 2D animatie en ipad animatie via Callipeg software.
We zijn dit topic begonnen om publiek en opdrachtgevers inzicht te bieden in de werkdag van verschillende animatieprofessionals. Hiermee kunnen we je informeren wat iemand precies nodig heeft om zijn/haar vak uit te oefenen en inspireren, want we vinden het gewoon leuk om te delen waar we mee bezig zijn en wat ons drijft. Vandaag: Paulo Dekkers maakt 2D animatie op een ipad via Callipeg software.
ONTBIJT
Mijn ontbijt is vrij simpel eigenlijk. Ik neem vaak yoghurt met druiven, blauwe besjes of aardbeitjes erin en een bakje koffie. En als mijn twee dochters van 2 en 4 hun ontbijt niet helemaal op hebben pik ik nog de restjes mee. Werk gerelateerde ontbijtjes is een tijd geleden door Corona. Ik ben wel weer uitgenodigd voor een netwerkgenootschap dat elke vrijdag samenkomt in alle vroegte om samen tijdens het ontbijt te netwerken. Dat ga ik binnenkort eens proberen.
Wat is het type (opdracht)werk waar je je hoofdzakelijk mee bezig houdt?
Ik help merken op te vallen bij hun doelgroep met 2D animatie video’s en infographics. Daarbij kijk ik verder dan alleen de promo of uitleg animatie. Er is vaak nog meer dat je kan aanbieden in het verlengde van dezelfde stijl. Daarnaast verhuur ik mijzelf zo nu en dan als animator of illustrator in de flexibele schil van andere studio’s. Als ze hulp nodig hebben met het afronden van een project sta ik klaar.
Wat is een typische en memorabele opdracht?
Dat is toch echt de opdracht tijdens mijn stage bij Anikey geweest. Mijn passie is traditionele animatie. Volgens de Kunstacademie waar ik op zat was dat commercieel doodverklaard en toch wou ik er graag in afstuderen.
Ik had het geluk dat ik bij Anikey stage kon lopen waar ze juist niks anders deden dan traditionele animatie. De uitspraak over commercieel dood bleek gelukkig wel mee te vallen. Ik heb als stage opdracht vol mee mogen werken aan de productie van Paultje en de draak. En een klein deel van little quentin. Het memorabele aan deze opdracht was hoe je ingewikkelde, ontroerende en pijnlijke thema’s op kinderlijke eenvoudige wijze aan een doelgroep kan overbrengen zonder ook maar 1 woord te spreken. Het Show and don’t tell principe zoals ik het zelf maar genoemd heb blijft iets fascinerends. Het mechanisme hierachter pas ik in meer of mindere mate nog in elk project toe voor zover de opdracht dat toe laat natuurlijk. En verder heb ik een heel hoop productie pipeline dingen aan anikey te danken.
Is dat ook je ideale opdracht?
Mijn ideale opdracht is er een waarin ik op basis van een doeltreffende metafoor of analogie de boodschap van de opdrachtgever beter begrijpelijk kan maken. Dit opent deuren voor een veel interessantere manier van de boodschap overbrengen. Storytelling is wat mij hierin drijft.
Naast animator ben je ook Bèta tester voor een nieuwe software, Callipeg.
Wat is dat, een bèta tester?
Dat is kortgezegd iemand die fouten haalt uit vroege versies van software. Maar dat kan ook iemand zijn die gevraagd wordt om naar gebruiksvriendelijkheid te kijken van de app in zijn geheel of naar nieuwe onderdelen ervan. Het doel is een stabiele nieuwe versie met nieuwe functies die intuïtief werken. Als ik iets test leg ik stap voor stap vast wat ik doe. Als er wat misgaat rapporteer ik dat aan Callipeg. Zo kunnen de ontwikkelaars de stappen na doen en zien of wat er mis gaat ook echt een fout is. Daarna kunnen ze het probleem oplossen. Het mooie van het testen is dat we ook invloed hebben op nieuwe functionaliteit. We kunnen zelf functies aandragen of we kunnen feedback geven op de implementatie van iets nieuws om het geheel nog beter bruikbaar te krijgen.
Hoe ben je met hen in contact gekomen?
Heel droog via Instagram. Ik ben een beetje een geek die alles uit zijn iPad probeert te halen. Ik animeerde tussen de commerciële projecten door al wel eens op de iPad met een andere app die op dat moment het meest compleet maar verre van perfect was. Dat waren lijntests voor commerciële projecten of animatietestjes & broddelwerkjes voor mijzelf. Op instagram kwam een post voorbij van Benjamin Enoben. Daarin stond dat hij bezig was aan een 2D animatie App genaamd Callipeg. En in wat hij in latere posts liet zien zag ik al snel dat Callipeg qua features en resultaat veel verder ging dan de app die ik op dat moment gebruikte. Wat mij triggerde was dat de simulatie van verf potlood en inkt zeer realistisch oogde en dat je er heel schilderachtig resultaat uit kon halen net als in TVPaint. Dat kon niet met de app die ik voorheen gebruikte. Dus ik was oprecht benieuwd. Ik heb contact gezocht met Benjamin met de vraag wanneer de app uit zou komen. En zo zijn we al aan de praat geraakt. Koetjes en kalfjes. Later over het prijs model achter de app dat ik wat te stevig vond. Die prijzen zijn daarna flink omlaag gekomen :D. Toen de app gelanceerd was heb ik direct de permanente licentie van de app aangeschaft.
En toen ben ik direct een project gaan bedenken waarmee ik dat schilderachtige eindresultaat dat ik voor ogen had kon gaan proberen. Dat is uiteindelijk “Bad Cheese” geworden. Een uit de hand gelopen testje aan de hand van een karaktertje van Ronald Bagijn (oud studie genoot). Callipeg animeerde zo intuïtief en schilderde zo lekker dat ik moeilijk kon stoppen. Tijdens het werken aan dit project liep ik tegen een aantal dingen aan in de software. Zo kwamen bij Benjamin ongevraagd maar goed bedoeld mijn eerste feature verzoekjes en bug-rapportjes binnen. Later heeft Benjamin mij uitgenodigd om bèta tester te worden. Dat aanbod heb ik met beide handen aangenomen.
Wat maakt dit zo leuk om te doen?
Het is een super gave app. Dus een stukje trots om mee te kunnen werken aan de beste app voor traditionele animatie op de iPad. Plus het contact met de testers community. Dat is een leuke hechte groep met zeer getalenteerde animators. En ook een stukje eigen belang als het gaat om wat ik zelf graag aan functionaliteit in de app terug zou willen zien.
Still uit Bad Cheese.
Wat voor soort technische issues komen jullie tegen?
Dit is wellicht wat meer een technisch verhaal, meer voor incrowd, maar Callipeg is ook heel geschikt voor beginnende animatoren, daarom goed om te delen. Wat voor een issues we vinden dat verschilt per tester. De een duikt in de code, de ander duikt in de gebruikers kant. De aanpak van testers verschilt. De een gaat gewoon de app gebruiken en komt iets tegen. De ander gaat gericht de nieuwe functionaliteit testen. Ik zit ertussenin. Ik bedenk vaak een project dat alle oude functies gebruikt en die ook de nieuwe functionaliteit raakt.
Een voorbeeld hiervan is de transform layer die recentelijk aan de publieke versie is toegevoegd. Aan deze feature heb ik veel getest en veel aanvullingen gevraagd waardoor het nu doet wat het doet. Oorspronkelijk was deze transform layer tool gebouwd om een laag of set lagen (bijvoorbeeld een walkcycle die op 1 plek blijft) van A naar B te kunnen laten bewegen. Voor deze functie er was moest je creatief zijn met een combinatie van verschillende apps of eieren voor je geld kiezen en de walkcycle renderen en het resultaat in adobe after effects van A naar B laten bewegen op basis van een paar simpele keyframes. Nu zit dankzij de transform layer tools een soortgelijk keyframe gebaseerd systeem in Callipeg. Inclusief een graph editor.
Hoe lossen jullie de problemen op?
Mijn bijdrage aan de transform layer tools zijn naast testen op stabiliteit ook verzoekjes en aanvullingen waardoor je lagen kan nesten. Dat je pivot punten kan verplaatsen zodat geneste lagen kunnen roteren op een voor het artwork logische plek. Met testen ging nog wel eens de hiërarchie van de geneste lagen stuk. Of waren er probleempjes met geïmporteerd artwork dat spontaan verdween als het in geneste lagen zat. Gelukkig zijn deze dingen allemaal opgelost en zijn er een flink aantal functies toegevoegd waardoor je nu ook basis motion graphics dingen kan doen. Het project dat ik bedacht had om de transform layer tools te testen was kijken hoever ik kon komen met het maken van een rig. Elke ledemaat in zijn eigen transformlayer. Op elk scharnierpunt een pivot punt voor rotaties en schaling. Het was wat pielen met de hiërarchie van de lagen maar het maken van een eenvoudige rig was prima mogelijk. Iedereen die wel eens voor Funk-e geanimeerd heeft weet dan exact hoe je met mijn test rigje karaktertjes kan animeren. Het is hier nooit voor bedoelt maar het heeft waardevolle input voor de ontwikkelaars opgeleverd om de fouten die ik gevonden heb op te lossen. Dat je dit er nu ook mee kan is een leuke bijvangst. De focus blijft op tools voor traditionele animatie.
Wat maakt Callipeg zo bijzonder voor jou?
De veelzijdigheid van de app. Het is eenvoudig om 2D animatie op je ipad via Callipeg software te maken. Er is op dit moment geen completere 2D animatie app op de iPad die zo simpel in gebruik is. Callipeg kan je zo naast TVPaint zetten als je een vergelijk zoekt naar wat voor een soort kwaliteit werk je eruit kan halen. En ik vind het veel gemakkelijker in gebruik zonder in te hoeven leveren op kwaliteit of artistieke vrijheid. Of ik nu rete strak resultaat wil, iets schilderachtigs of juist iets er tussenin maken wil, het kan allemaal in Callipeg. Daarnaast kan ik Callipeg ook gebruiken voor het maken van storyboards en sinds de laatste update kan ik zelfs gedetailleerd bewegende animatics maken dankzij de transform layer tools.
LUNCH
Ik werk nu vanuit huis dus de lunch is vaak met wie er dan thuis is. Buiten de deur eten doe ik eigenlijk alleen als netwerk lunch met een potentiële of bestaande klant.
Waar begin je mee als een opdracht zich aandient?
Als de opdracht binnen is dan start ik met het aanmaken van een projectlogboek. Hierin leg ik alle afspraken vast, zoals wat de opdracht is, wat er wanneer opgeleverd moet worden en wat er wanneer van wie nodig is om een productiefase verder te kunnen. Op basis van dit document werk ik eigenlijk stap voor stap alle productiefases af. Elke fase wordt opgevolgd door een feedback ronde en bij goedkeuring gaan we door naar de volgende ronde. Alle voortgang wordt vastgelegd in dat productie logboek.
Bijkomend voordeel is dat door dit document het project op elk moment overdraagbaar is. Dus mocht er om welke reden dan ook extra hulp nodig zijn, dan is direct duidelijk waar het project staat, wat die persoon moet doen, wanneer het af moet zijn en aan welke verwachting en of eisen het moet voldoen.
Wat heb je nodig om jouw taak goed uit te kunnen voeren?
Mijn werkzaamheden vinden voornamelijk plaats vanuit mijn studio aan huis. Ik hoop binnenkort een pandje te betrekken Maar tot die tijd gaat dat prima vanuit mijn thuisstudio. De hardware die ik gebruik is een Surface Studio. Een soort Wacom Cintiq en computer in 1 slank ontwerp. Daarnaast gebruik ik veel mijn iPad Pro als ik buiten de studio moet zijn. Mijn workflow is grotendeels digitaal en ik kan op beide apparaten volledig uit de voeten.
Concept en stijl ontwikkeling plus het storyboarden en het maken van een animatic doe ik eigenlijk steeds vaker in Callipeg. Het uitwerken tot het uiteindelijke artwork begint vaak op de iPad in Affinity Designer en dat neem ik later over op de desktop. OneDrive is dan een belangrijke brug tussen de twee devices. Zo kan ik vanaf beide apparaten bij al mijn artwork voor de verschillende projecten. Alleen voor After effects en Moho en sinds kort blender heb ik nog echt mijn desktop nodig.
Kun je de tijd zelf indelen of bepaalt de opdrachtgever dit, of samen.
De planning is natuurlijk wel in overeenstemming met de agenda van de opdrachtgever. Bij de start van het project hebben we een planning vastgelegd in het project logboek. Vanaf dan kan ik mijn eigen tijd indelen om die planning ook daadwerkelijk te halen.
Hoeveel tijd van je dag ben je effectief met jouw werk bezig?
Ik probeer mijn werkdagen wel netjes binnen de 8 uur per werk dag te houden. Soms wat langer soms wat korter. Ik heb een jong gezin dat ook graag eens mijn gezicht ziet. Dus heel soms is het even schuiven met tijd. Wat vroeger op om wat vooruit te werken of werk in te halen gaat gelukkig altijd goed.
Welke andere taken moet je doen om je vak uit te kunnen oefenen?
Acquisitie, marketing en sales. Dat doe ik zoveel mogelijk in de ochtend. Max een uurtje of 2 per dag. En daarna kan ik weer lekker knallen op het animatie en illustratie vlak. Of ik kan werken aan challenges en of trainingen om bij te blijven. En af en toe stap ik in iets compleet nieuws. Zo ben ik begonnen aan een Blender cursus. Mijn vrouw was lichtelijk teleurgesteld toen bleek dat het niet om het maken van exotische smoothies ging : )
Kies je bewust voor het freelance bestaan?
Freelance is een bewuste keuze. Door de huidige Covid19 Maatregelen is het wat onzeker maar het geeft veel vrijheid en voldoening. Zo nu en dan neem ik wel eens op projectbasis een opdracht aan bij een studio. Collega’s om je heen hebben blijft erg leuk. Zo heb ik een beetje best of both worlds. Maar werk in loondienst daar zeg ik geen nee tegen onder de juiste voorwaarden.
Wat wil je het publiek nog meegeven over jouw vak.
Animatie is monnikenwerk maar super leuk om te doen als je je verhaal uiteindelijk tot leven ziet komen.
Heb je nog tips voor verdieping in het onderwerp 2D/3D animatie? (links, films etc.)
Het is eenvoudig om 2D animatie op je ipad via Callipeg software te maken. Zowel voor animators, maar ook voor mensen met beginnende interesse in animatie. Ik zou zeggen, probeer Callipeg eens. Het is een goede software als je traditionele animatie wilt leren en ook wanneer je er serieus productie mee wil draaien. Ik wou dat het bestond toen ik nog op de kunstacademie zat.
DINNER & ONTSPANNING
Dat is elke avond vaste prik met het gezin. Lekker eten en samen de dag doornemen. Nog even (buiten) spelen voor dat het bedtijd is voor mijn dochtertjes. En dan is het tijd voor mij en mijn vrouw samen.
Het uitoefenen van mijn favoriete hobby’s is lastiger geworden sinds de Covid19 maatregelen. Ik ga graag naar de bioscoop bijvoorbeeld, of ik bezoek en neem deel aan Breakdance events en agressive inline skatewedstrijden. Maar ik heb er gelukkig een leuke nieuwe hobby bij: fotografie.
Dank Paulo, eet smakelijk!
Paulo’s profiel op Animation31
Website Paulo dekkers
@Insta@Vimeo@LinkedIn
Callipeg 2D animatie software voor iPad
Ben je ook animatieprofessional en heb je ook een bijzondere werkdag te delen? Laat het ons weten, we zijn altijd op zoek naar leuke verhalen en bijzondere projecten.
[red. Dit artikel werd gepubliceerd ten tijde van de Covid19 pandemie 2020/2021, vandaar enkele verwijzingen naar deze periode en de maatregelen waarin wij ons toen bevonden]• • •
Dit artikel werd gebracht in samenwerking met Callipeg animatiesoftware voor ipad.
Heb je zelf een idee voor een artikel? Bekijk de mogelijkheden en stel ons je vraag.
• • •
Vond je dit een fijn artikel? Overweeg een donatie en help ons mooie verhalen uit de animatiecommunity te brengen.