Intellectual Property (IP) voor creatieven · niet alleen nuttig, maar het kan ook leuk zijn.
Een persoonlijk artikel uit de ontwerppraktijk van founder Udo Prinsen.
[leestijd ca. 5 minuten]Het eerste half jaar van 2024 is voorbij gevlogen. In die tijd heb ik aan mijn studio kunnen bouwen waarbij een bijzonder R&D project een prioriteit werd. Samen met Gokay Atabek en onder de paraplu van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie kon ik het werk van dirigenten onder de loep nemen en onderzoeken hoe we een visueel spectrum kunnen bouwen dat een waardevolle toevoeging is op een regulier podium concept, groot of klein. In dit proces wilden we ook aandacht voor de wereld van IP, Intellectual Property.
Op een presentatie van nieuwe media projecten vroeg ik eens aan VR developers in hoeverre hun creatieve technologie onderdeel van een business model kan zijn. Daar kwam best een heftige reactie los. Ik kreeg allereerst het gevoel dat die twee woorden in dat publiek als ‘wat viezig’ ervaren worden. De meeste presentaties waren gesubsidieerd door rijk, steden of andere fondsen. Geld verdienen, of handel drijven, met je creatieve product lijkt lastig als je er subsidies voor hebt gekregen. Dan heerst toch het gevoel dat je moet teruggeven aan de community. Ik begreep nog weinig van deze wereld van creatieve technologie want patenteren of IP vastleggen zou in veel gevallen onmogelijk zijn vanwege open source werk methoden.
Daar viel dus iets te leren. Het gaat mij niet alleen om de factor geld, maar ook om bescherming van wat je levert, wat jouw bijzondere bijdrage is aan een proces. Het gaat om mogelijkheden scheppen voor de ontwikkeling van je eigen makerschap of studio. Ik vind het juist prettig om daar wel op tijd over na te denken.
Dit bleek juist één van de hoofdzaken in onze workshop: begin op tijd. Spreek je interesses, doelen en randvoorwaarden uit voordat je met 120% energie in het creatieve traject stapt.
Mirjam Ros gidste ons via haar boek The Innovation Matrix, feedback via mail en een aantal uren op lokatie door een stappenplan dat veel duidelijk maakte. En ze maakte het ook leuk om te doen. Haar aanpak is ook visueel ingesteld en daarom zeer geschikt voor creatieve teams. Mirjam is zelfstandig ondernemer en heeft zich aangesloten bij nlmtd [unlimited], een innovatie en impactorganisatie in Amsterdam en schreef het boek samen met Deepika Jeyakodi. Ze willen juridische taal duidelijk en inspirerend maken voor iedereen. Contracten staan vaak vol ingewikkelde lange zinsconstructies, terwijl dat niet hoeft.
In ons geval lag de focus op hoe om te gaan met een open source werkmethode en zogenaamde dependencies, factoren waar je niet zonder kunt voor jouw creatieve proces of product. Die dependencies kunnen eigendom en beschermde patenten zijn van andere partijen. Om een product te maken dat 100% van jou is wordt in de toekomst steeds ingewikkelder, of je hebt een heel andere mindset nodig om een gezamenlijk product te leveren. Ikzelf en wij als team hebben er veel van geleerd. De workshop heeft ons goed kunnen helpen focus te leggen op vervolgstappen, niet alleen de juridische context, maar ook creatief.
Een IP Workshop zoals deze van Mirjam Ros en Deepak Jeeyakodi mag wat mij betreft een vaste plek krijgen bij Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Cultuur + Ondernemen, Kunstenbond en BNO.
Links
Wil je meer weten over Intellectual Property, of iets delen, stuur ons dan een bericht of volg deze link.
• • •
Heb je zelf een idee voor een artikel? Bekijk de mogelijkheden en stel ons je vraag.
• • •
Vond je dit een fijn artikel? Overweeg een donatie en help ons mooie verhalen uit de animatiecommunity te brengen.