Studiobezoek • Hooghiemstraplein, animatie en media hub.
Woord vooraf: de oranje woorden gelden als vakjargon, voor een indruk van de betekenis, klik op het woord en je navigeert naar een sectie met uitleg. In het artikel komen een aantal producties voorbij, zie de voetnoot voor een overzicht van de verschillende credits.
Animatiehub
Op vrijdag 3 september werd ik bij il Luster ontvangen voor een rondleiding. Ook een delegatie van het Nederlands Filmfonds was aanwezig, want het studiobezoek gaat via il Luster naar Job, Joris & Marieke en eindigt bij Hanimatie in één van de gedeelde werkruimtes van ‘de Animatietuin’. Veel animatie in één groot pand te Hooghiemstraplein 51.
Van korte film naar series naar feature film
De studio van il Luster (Arnoud Rijken en Michiel Snijders) is verdeeld over twee ruimtes op de tweede verdieping van een prachtig geel gekleurde pand. Vroeger werd hier veevoer verhandeld, nu is het een plek voor bedrijven uit de creatieve industrie.
In de grote producties waar il Luster aan werkt zijn ze regelmatig een schakelpositie en wisselen dit af met eigen initiatief. Ervaring werd opgedaan met korte films en opdrachtwerk en een indrukwekkende lijst aan series, langere films en nu speelfilms volgen.
Nayola is een speelfilm die op moment van schrijven in de laatste fase van productie is. De film werd geïnitieerd in Portugal en geldt als de eerste Portugese animatiespeelfilm.
De inbreng van il Luster is de productie van 15 minuten uit de film, van storyboard tot volledige oplevering van de animatie. Het verhaal van de film is opgedeeld in verschillende stukken ‘heden’ en ‘verleden’ en de scenes uit het verleden zijn aan het team van il Luster.
Internationale samenwerking
Regisseur Patrick Raats overziet een team van animatoren en vertaalt de visie van regisseur en het verhaal naar een esthetisch en praktisch model om mee te werken. Het ruwe storyboard wordt aangeleverd vanuit Portugal waarna een gesprek volgt met de Portugese producent en regisseur. Naar aanleiding van dat gesprek wordt een outline gemaakt van de te vervaardigen onderdelen. Per shot wordt de timing opgezet middels moving storyboards en vervolgens brengt een animatic meer duidelijkheid voor de verschillende animatoren. Zo worden ze aangestuurd om eerst een schetsversie, dan een gecleande versie en vervolgens gaan de geanimeerde onderdelen door naar coloring en shading en compositing. Het meeste werk wordt verricht in een software genaamd Toonboom Harmony. De diverse geanimeerde onderdelen worden samengevoegd via en levert prachtige sfeervolle sequenties.
Spinnen en vleermuizen.
Twee andere producties die momenteel in de studio van il Luster worden gemaakt zijn de kinderserie De avonturen van Anansi de spin, een concept van Iven Cudogham geinspireerd door de West Afrikaanse sprookjes. De speelfilm Victor Vleermuis verhaalt over een jonge vleermuis die verliefd wordt op een kleurrijk vogeltje. Het script is geschreven door Karen van Hols Pellekaan en de co-producent is Errol Nayci van The Storytellers Film&TV. Beide producties zijn verschillend van opzet en worden nog even kort besproken.
Anansi wordt een zogenaamde digitale cut-out productie waar de onderdelen van de personages en andere grafische elementen worden aangeleverd en via software aan elkaar worden gelinkt via een software genaamd Moho.
In de productie van Victor Vleermuis was er lang gesprek over design issues die te maken hebben met een aanpak van 2D versus 3D animatie. Er was een visie op stijlen techniek, maar de final pipeline gaat il Luster uitwerken met CGI experts die zichzelf hebben verenigd onder de naam ‘de Capibara’s’. Ze zoeken de voordelen van 2D pipeline met de voordelen van 3D karakters. Leading is echter de ‘look’. Wat ze hebben gevonden is een bijzondere gulden middenweg die ze de 2,5 D noemen. Sommige onderdelen van de personages worden gemaakt in 3D computer software, maar zien er uiteindelijk uit als getekende personages.
Bouwen en schaven met sheets en whiteboards.
In alle producties wordt gesproken van een schaaf en zoekproces richting een gewenst resultaat vooraf bepaald. Voor dergelijke producties heb je niet alleen creatieve ontwerpers nodig, maar ook creatieve productie managers. Chris Mouw is zo’n sterke stille kracht achter de schermen, één van de weinige line-producers voor animatie werkzaam in Nederland. Dit proces helpt de producenten vooraf een inschatting te maken wat mogelijk is voor welk budget. Het is erg moeilijk om dat in detail te voorspellen want onderweg zullen er altijd uitdagingen boven komen drijven. In dat geval helpt het om een degelijk plan klaar te hebben en met co-producenten en regie te kunnen bespreken welk element bijvoorbeeld kan vervallen ten koste van een prioriteit.
Chris Mouw helpt dit mede te organiseren door o.a. te berekenen hoeveel seconden een animator ongeveer zou moeten kunnen maken op een dag. Zij en Arnoud werken voor de verschillende producties met verschillende software zoals Whiteboard software, XL sheets en Kitzu. Zo plannen ze de diverse productieonderdelen en het verloop in de tijd. Omdat er niet veel mensen zijn die daar momenteel hun specialiteit van hebben gemaakt werkt Chris ook voor andere producenten naast il Luster, zoals de 3D Animatie en ontwerp studio Job Joris en Marieke.
Van ontwerp naar film
De rondleiding gaat verder bij deze studio, waar een trotse Marieke Blaauw en Joris Oprins vertellen over hun tijdspad van 3D ontwerpers aan de Design Academy tot aan de succesvolle animatiefilmstudio die ze momenteel runnen. Bij hen begint alles met een klein idee. Er zijn er vele die nog in de la liggen, maar af en toe passeert er één de toets, die de ontwikkeling naar film doorstaat. A Single Life was hun kortste en ook meest succesvolle korte film, 2 minuten animatie leverde de film een plaats bij de laatste 5 nominaties van een Oscar op.
De productie die momenteel in de studio wordt uitgewerkt is een televisieserie voor de VPRO getiteld Kop Op. De serie had een ‘prequel’, een korte film onder dezelfde naam, die in 2018 een International Emmy won. Deze film had nog zoveel mogelijkheden in zich dat een serie een logisch vervolg bleek. Dit is qua ervaring ook een goede step up naar een mogelijke feature film, omdat ze met deze serie ervaring hebben in het opschalen van hun studio.
De professionalisering die bij het maken van een serie hoort kwam voor de studio op een goed moment en heeft hun veel geleerd. Er moest een goede pipeline worden opgezet om de workflow met een groot team mogelijk te maken. Een team van 15 mensen werkte aan de serie. En de hulp en input van deze gespecialiseerde krachten is voor hen vanaf nu ondenkbaar.
Bibliotheek van bewegingen
Aan Kop Op werkten 11 animatoren en 6 modellers. Ook Chris Mouw werkte mee aan Kop Op als line-producer. Jasper van Nieuwenhuizen heeft de hele pipeline voor de productie opgezet en heeft dat ondanks de Covid 19 periode en de uitdaging van remote werken heel erg kundig begeleid. Doordat er gekozen was om te werken in softwarepakket van Maya hadden de animatoren beschikking over een bibliotheek van animatie bewegingen waardoor het makkelijker was om een uniforme stijl neer te zetten en snel te werken.
De drie hoofdpersonen uit de serie zijn ingesproken door Nasrdin Dchar, Steye van Dam en Paulien Cornelisse. De stemmen zijn aan het begin van de productie opgenomen zodat de animatoren hierop konden animeren.
We worden getrakteerd op een preview van de eerste fragmenten uit de serie voordat we doorgaan naar de volgende ruimtes in Hooghiemstra. Zo’n teaser is zeer welkom aan het begin van een productie omdat de distributiepartners daardoor al eerder aan het werk kunnen.
De aanhouder wint.
Hanneke van der Linden (Hanimatie) is een animatiefilm maakster die al aan diverse producties voor film, documentaire en museumervaringen heeft meegewerkt als vormgever, regisseur en animator. Zij werkt in de studio van de Animatietuin. Dit is een door Hooghiemstra (in samenwerking met animatoren) opgezette studio, waar individuele animatoren een bureau kunnen huren. De opzet zorgt voor veel kruisbestuiving.
Met hulp van het Nederlands Filmfonds kan Hanneke aan haar eerste korte film getiteld LouLou gaan werken. De weg naar de start van de productie was lang want naast de steun van het fonds had ze nog een budget gap te vullen. De zoektocht naar een passende co-producent duurde even en krijgt nu vorm in de samenwerking met Cinnamon Entertainment en de Nederlandse producenten SeriousFilm. De film LouLou is een film voor kinderen die het thema verliezen en loslaten op een speelse wijze aansnijdt. De 2D geanimeerde film lijkt uit hout gesneden; de achtergronden worden op basis van originele ets,- en printtechnieken gemaakt.
Bier en handelswaar.
De rondleiding wordt afgesloten met een borrel op het terras van Hooghiemstra aan de gracht achter het gebouw. Vroeger werd hier de handelswaar aan boord van kleine bootjes verscheept naar winkels en grotere boten buiten de stad, nu wordt er drank en borrelhap aan elkaar doorgegeven en animaties besproken. Dit samenkomen kan gelukkig weer en iedereen onderstreept het belang ervan om fysiek bij elkaar aanwezig te zijn. Remote werken heeft zijn voordelen maar in een studio opzet is lokaal overleg en de sociale ervaring heel belangrijk. Veel producties moeten toch ook op elkaar afstemmen want het aantal beschikbare animatoren voor een bepaalde specialiteit is dun bezaaid. De animatoren migreren van productie naar productie dus als die na elkaar plaatsvinden in plaats van tegelijk houdt het iedereen bezig en gezond en de sector in balans.
In het artikel weden deze producties genoemd
Nayola
Feature film in productie
Regie: José Miguel Ribeiro
Scenario : Virgílio Almeida gebaseerd op het toneelstuk”A Caixa Preta”, door Jose Eduardo Agualusa and Mia Couto
Productie: Praça Filmes (Portugal), SOIL (Belgie), JPL Films (Frankrijk), il Luster (Nederland)
Anansi
TV serie
Origineel concept: Iven Cudogham
Co-producer: Seemee TeeVee Productions, KRO-NCRV
Scenario: Iven Cudogham, Michiel Snijders, Arnoud Rijken
Dramaturgie: Michiel Snijders
Producenten: Arnoud Rijken, Iven Cudogham
Design & Art: Moldybyrd Studio
Victor Vleermuis
Feature film in pre productie.
Producent: Errol Nayci, The Storytellers Film&TV
Animatieproducent: Arnoud Rijken
Scenario: Karen van Holst Pellekaan
Regie: Patrick Raats
3D consultant & designs: Michael Visser
Karakterdesigns & art: Paco Vink voor Anikey Studios
Background artwork: Moldybyrd Studio
Kop op
Tv serie 12 x 10’
Genre: komedie, avontuur
Regie: Job Roggeveen, Joris Oprins, Marieke Blaauw
Gebaseerd op de ideeen van Job, Joris & Marieke
Scenario: Lotte Tabbers en Luuk van Bemmelen
Animatie techniek: 3D animatie
Doelgroep: 8 tot 12 jaar / familie
Productie: gereed maart 2022
Producer: Viking Film
Coproducer: VPRO en Job, Joris & Marieke
Gefinanceerd door: NPO Fonds, VPRO, Netherlands Production Incentive
LouLou
Origineel concept & regie: Hanneke van der Linden
Producent: SeriousFilm
Co-producer: Cinnamon Entertainment
Scenario: Rob de Barbanson
website: loulouthemovie.com
Wil je meer weten over animatie, series of speelfilms? Stel ons je vragen via het contactformulier of browse zelf op de kaart of door de freelancers voor inspiratie.
• • •
Dit artikel werd gebracht in samenwerking met Animatie-Offerte NL
Heb je zelf een idee voor een artikel? Bekijk de mogelijkheden en stel ons je vraag.
• • •
Vond je dit een fijn artikel? Overweeg een donatie en help ons mooie verhalen uit de animatiecommunity te brengen.