De werkdag van Tina de Groot • Verf op glas animatie
Er zijn niet veel animatoren die het nog aandurven een traditionele animatie werkwijze te blijven omarmen en uit te dragen. Glas en verf zijn de tools van animator Tina de Groot en ondanks dat ze digitale middelen gebruikt om haar werk vorm te geven is de basis analoog en grijpt terug op oude schilder technieken. Met deze benadering van animatie valt haar werk op en zijn wij erg benieuwd hoe ze te werk gaat en hoe ze de toekomst van haar specifieke vak ziet.
[leestijd ca. 10 minuten]
Ontbijt
De ochtenden start ik graag alleen. Dit doe ik door ruim op tijd op te staan en eerst een halfuurtje te mediteren vervolgd door een halfuurtje yoga. Dan start ik mijn ontbijt met havermout en fruit. Meestal begin ik met animeren rond 10u….
Wat is het type (opdracht)werk waar je je hoofdzakelijk mee bezig houdt?
Mijn meeste opdrachten zijn verbonden met muziek. Vaak maak ik videoclips en zo nu en dan infographic. De laatste tijd ontvang ik steeds vaker uitnodigingen om een infographic in mijn eigen verf stijl te maken.
Wat is een typische en recente opdracht?
Op het het moment ben ik druk bezig met een vrije film. Die maak ik samen met Kaj Driessen. Hij produceert de animatie en samen doen wij de regie. Vanaf mijn afstudeer moment heb ik altijd in opdracht gewerkt met hele strakke deadlines, dat was intens en bood me tot voor kort, geen ruimte voor vrije opdrachten. In 2017 ben ik afgestudeerd door animaties te maken voor het 5 mei concert, boeiend om te doen en inspirerend te weten dat er een groot publiek mijn werk zou zien!
Is dat ook je ideale opdracht?
Vrije film maken vind ik ideaal. In dit geval werkte ik voor de eerste keer samen met iemand; ik merk dat ik het erg moeilijk vind om de regie te delen. Laatst had ik een videoclip gemaakt voor The Wanderer, dat was echt ultiem; ik kreeg alle vrijheid om wat te maken.
Ook vond ik de opdracht van de VPRO erg leuk om te maken. Ik kreeg daarvoor een gedicht aangeleverd van Toon Tellegen en het moest binnen drie weken af. Soms kan ik nogal miepen over een te snelle deadline maar het zorgt er ook voor dat ik snel knopen door kan hakken. Er is geen ruimte voor eindeloos getuur.
Waar begin je mee als zo’n opdracht zich aandient?
Schetsen! Lekker analoog in mijn schetsboek en ver weg van de computer. Als het mooi weer is dag ga ik het bos in en lekker buiten werken. Tijdens het schetsen komen er vaak nog meer ideeën los. Ik heb nooit direct in mijn hoofd hoe een filmpje eruit moet komen te zien.
Omschrijf je werkzaamheden
Na het schetsen en ontwerpen start ik met de timing van de animatie film. Dat doe ik altijd in TV paint. Ik zorg dat ik weet waar en wanneer de tekening moet eindigen. Als dat gedaan is dan exporteer ik de tekeningen tot een filmpje. Het filmpje importeer ik vervolgens in het animatie programma Dragonframe. Wat er tussen de tekeningen gebeurd maakt mijn manier van animeren altijd spannend. Het is niet helemaal te voorspellen hoe de verf uitpakt..Happy accidents!
PAUZE
Lunch
Hier moet ik altijd even streng zijn. Voeding is belangrijk voor mij maar wanneer ik eenmaal bezig ben dan kan ik moeilijk stoppen. Vaak neem ik ruim pauze voor een warme maaltijd en een rondje wandelen in het bos
Kies je bewust voor het freelance bestaan?
Ja en nee. Ik ben er tijdens mijn studie ingerold maar ik heb er een haat/liefde verhouding mee. De avonturier in mij geniet van het spel om maandelijks genoeg inkomen te genereren maar tegelijkertijd laat ik soms een stemmetje toe die alles in twijfel brengt. Maar het allerbelangrijkste is mijn vrijheid. Als kind kon ik mij niet voorstellen dat we alleen maar geboren waren om naar school te gaan en te werken. Van die gedachten werd ik niet gelukkig. Ik wil graag werken maar nooit het gevoel hebben dat ik werk. Het freelance bestaan brengt dat met zich mee met alle ups en downs
Heb je naast animatiewerk nog nevenactiviteiten?
Ja, in juli hoop ik mijn docenten bevoegdheid te halen zodat ik les kan geven op verschillende scholen. Nu weet ik niet of ik direct wil gaan solliciteren maar het is fijn om achter de hand te hebben. En ik vind werken met mensen erg verfrissend. Mijn animaties maak ik altijd alleen waardoor ik geneigd ben mijzelf teveel te isoleren.
Is dat goed te combineren?
Daar heb ik nog mijn twijfels over. De afwisseling is fantastisch want ik hou ervan om nieuwe dingen te leren maar het hebben van verschillende banen is soms zwaar.
Hoeveel tijd van je dag ben je effectief met jouw verschillende functies bezig?
Het liefst werk ik acht uren effectief maar in de realiteit ben ik vaak vijf vol aan het animeren. Daarna zie ik de beelden niet eens scherp meer.
Kun je de tijd zelf indelen of bepaalt de opdrachtgever dit, of samen.
De deadlines bepaald een opdrachtgever altijd voor mij maar hoe ik mijn tijd in deel is aan mij. Ik geef mezelf veel rust tussen door omdat veel stress ervoor zorgt dat mijn creativiteit geblokkeerd wordt.
Welke andere taken moet je doen om je vak uit te kunnen oefenen?
De montage en nabewerking van de video doe ik altijd zelf. Voor de film “De kleine viool” ga ik deze dingen voor het eerst uit handen geven.
Wat is je ambitie voor voor de toekomst ?
Ik zou graag mee willen werken aan een documentaire of een toffe intro animatie maken voor een serie. Daarnaast ben ik van plan om volgend jaar natuurgeneeskunde te gaan studeren.
Wat wil je het publiek nog meegeven over jouw vak.
Ik houd van dit intense en boeiende vak omdat ik kan creëren en me vaak vrij kan uiten. Het is hard werken en soms moet ik uren eentonig werk doen om een paar minuten film te maken; dat is het me dik waard!
EINDE DAG & DINER
Wat doe je voor ontspanning ?
Aan het einde van de dag probeer ik altijd een beetje yoga te doen of een avondwandeling te maken. Na het lange zitten kan ik nogal last krijgen van mijn rug. Dit zullen wel veel animatoren hebben. Het is daarom zo belangrijk dat ik blijf bewegen. Het diner doe ik vaak alleen maar soms ook met vrienden. Even ontspannen. De kat komt altijd even knuffelen en rond 10u doe ik afstand van alles dat licht geeft, behalve mijn lamp. En dan kruip ik in bed met een goed boek.
Wil je meer weten over verf op glas animatie? browse de website of stel ons een vraag via de contact pagina.
• • •
Vond je dit een fijn artikel? Overweeg een donatie en help ons mooie verhalen uit de animatiecommunity te brengen.